Putujući festival tolerancije: „Različitost je (za)čin života“ – BOR


Dana 30.09.2011. u  Boru je održan festival tolerancije pod sloganom „Različitost je (za)čin života“ . Po svim procenama, ovu manifestaciju, održanu ispred Studentskog doma, posetilo je oko 400 ljudi, od kojih najviše dece i mladih. Festival je bio prožet dobrom zabavom. Naime, na ovoj manifestaciji svoje je umeće pokazao romski KUD, izvevši neke tradicionalne romske igre, dok je ekipa glumaca iz Bora, Bujanovca i Leskovca izvela sjajan dramski, neverbalni performans. Naravno, treba spomenuti i brejkdens i hip hop grupu „Gypsy Unit“ i „L2K“ iz Leskovca i „TDS“ iz Bujanovca, kao i  rok bendove „Dead-end“ iz Bora i „Under“ iz Leskovca, koji su publiku digli na noge. Pored toga, ispred Studentskog doma je održana i radionica za decu  „Reciklaža i umetnost“, dok su se na bini pevale vlaške tradicionalne pesme i igrale vlaške tradicionalne igre.

Takođe, manifestaciji su prisustvovali i volonteri iz Portugala, Švajcarske, Litvanije, Poljske, Azerbejdžana, Gruzije, Španije i Rumunije predstavljajući svoju zemlju kroz hranu, piće i fotografije. Posetioci su mogli i da pogledaju izložbu slika „Srbija iz našeg ugla“, koju su pripremali volonteri Resurs centra Bor, Resurs centra Leskovac i Civilnog Resurs centra Bujanovac, ali i delili besplatne zagrljaje (FREE HUGS).

 O TOLERANCIJI:

Tolerancija je uvažavanje različitosti i sposobnost da se živi i pusti druge da žive. To je i pravičan i objektivan odnos prema onima čija se mišljenja, običaji, vera, nacionalnost ili neke druge karakteristike razlikuju od naših. Tolerancija nije slaganje sa ostalima ili ravnodušnost pred nepravdom nego je to, ponajviše, poštovanje osnovnog ljudskog dostojanstva u svakoj osobi. Uspeh u današnjem svetu, ali i u budućnosti zavisi od sposobnosti da se razume, ceni i radi sa drugačijima od nas. Suština tolerancije nije u promeni nego u prihvatanju. I za to je potrebna hrabrost. Putujući festival tolerancije je  doprinos proslavi životnog stila koji se bazira na principu „budi skroman, poštuj druge i pokušaj da ih razumeš“. Slavimo život, mladost, različitost, mir!

Projekat realizuju: Resurs centar Leskovac, Resurs centar Bor, CRC Bujanovac.

Projekat finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Advertisements

6 comments on “Putujući festival tolerancije: „Različitost je (za)čin života“ – BOR

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s