Propada hotel „Jelen-Hajat“


BOR – Pojedini srpski ministri zdušno se utrkuju da na Staroj planini naprave drugi Kopaonik i po staroj praksi prigrabe što više političkih poena, istovremeno ne spominjući nezavršeni hotelski kompleks „Jelen-Hajat“ na Crnom vrhu. U opštini Bor najavili su krivične prijave protiv vlasnika objekata, u prvom redu Naftne industrije Srbije, koji godinama ništa ne preduzimaju da zaštite društvenu imovinu. Borani su ljuti i na državu, koja ne žali novac za ulaganja u turističke projekte na Staroj planini, a poluizgrađeni „Hajat“ na Crnom vrhu, ceo jedan mali grad, nestaje, prepušten zubu vremena.

ŽALOSNA SLIKA VELELEPNOG HOTELSKOG KOMPLEKSA

 – Država ne sme da dopusti propadanje crnovrškog „Hajata“. Novac za završetak može i mora da se obezbedi jer bi se zaposlilo najmanje 800 radnika i ceo ovaj kraj imao bi veliku korist – izjavio je Velimir Ilić pre oko godinu i po dana.

Mlađan Dinkić je, podsetimo, otvarajući već prethodnu zimsku sezonu na Staroj planini, rekao:

– Kada smo pre dve godine došli na Babin zub i Staru planinu, na 1.758 metara, bila je divljina. Nije bilo ljudi. Sada imamo žičare na Konjarniku i Sunčanoj padini. Do 2010. godine ovo će biti najveći zimski turistički centar u jugoistočnoj Evropi, kapaciteta 28.000 skijaša. To je više i od Kopaonika. U drugoj fazi ulagaće se u još brži razvoj turizma, i to zajedno sa partnerima iz Bugarske. Planiramo da Niš i Sofija u budućnosti istaknu kandidaturu za zimske Olimpijske igre. Uz staze i žičare, kao i hotel na Jabučkom ravništvu, izgradiće se bazeni za veštački sneg. Vrednost svih radova je blizu 500 miliona evra – kazao je Dinkić.

I tako, dok se na jednom delu Timočke krajine, na granici sa Bugarskom, na Staroj planini, uveliko gradi, što je dobro i korisno za celu zemlju, u drugom području, udaljenom oko 100 kilometra, na Crnom vrhu iznad Bora, već devet godina propada turistički kompleks „Jelen-Hajat“.
Ovo hotelsko naselje se prostire na 500 hektara, gradnja je počela 1996, a zaustavljena 2000. godine. U izgradnju je do sada uloženo 60 miliona dolara, za završetak treba još 30 miliona evra. Hotelski kompleks sastoji se od rezidencijskog objekta sa predsedničkim i četiri manja apartmana, površine 2.750 kvadrata. Do njega je hotel sa 390 postelja, 16 apartmana, kafe-barom, kongresnom i kamin-salom i velikim tržnim centrom. Podalje je apartmansko naselje „Ridžersi klub“ sa 56 apartmana i vilom sa 16 najluksuznijih soba. U blizini je letnja pozornica, bioskopska dvorana i zatvoreni bazeni, garaže na dva nivoa, nacionalni restoran, diskoteke, klizalište, heliodrom, ski-kafei, lokali, kao i objekti namenjeni bankama, bolnici, policiji, pošti, stambene zgrade. Sagrađena je i najsavremenija fabrika vode, trafo-stanica, tereni za žičare i ski-liftovi, obeležene staze za šetnju i sportski tereni. Naseljem bi proticala veštačka reka.

– Glavni investitor je NIS, a akcionari su beogradski „Energoprojekt“, „Srbijašume“, nekadašnje Ministarstvo za telekomunikacije, RTB „Bor“ i skupštine opština Žagubica i Bor. „Jugopetrol“, kao sastavni deo NIS-a, uložio je najmanje 90 odsto ukupnih sredstava. Najodgovorniji za investiciju bio je tadašnji direktor tog javnog preduzeća i predsednik Skupštine Srbije Dragan Tomić – kaže Ilija Tanikić, predsednik SO Bor u vreme početka gradnje objekata na Crnom vrhu.

izvor: GLAS JAVNOSTI

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s