Nestaje francuska arhitektura u Boru


U Boru, savremenom gradu, sa modernom infrastrukturom veoma teško možete pronaći neke druge kulturno-istorijskespomenike, a da to nisu stare francuske zgrade. One su simbol i dika Borana, te jedino čime se možemo pohvaliti da datira iz prošlosti.

Nažalost, ono čime danas možemo da se pohvalimo jeste fatalno uništavanje predivne francuske arhitekture zarad izgradnje kojekakvih tržnih centara, kladionica ili pak prostora za izdavanje lokala. Grad polako poprima sliku gradilišta, francuske zgrade koje imaju veliku kulturnu vrednost ruše se do temelja, i to na očigled svih nadležnih u opštini. Naravno, odgovor na pitanje koja je „pametnica“  dozvolila rušenje velelepnih tvorevina do temelja, nikada nismo dobili.

Hoćemo li turistima da pokažemo stilove gradnje kojih su se nagledali u urbanim sredinama, ili želimo da se podičimo i pokažemo im kako su Francuzi nekada lepo gradili! Dok drugi čuvaju ono što imaju, mi dozvoljavamo da se naše upropašćava! Da li uskoro da očekujemo i rušenje Tehničkog fakulteta u Boru, i tu zgradu su izgradili Francuzi? Kad smo već počeli da rušimo sve, što ne bismo i faks. Možda nakon svega izgleda lepše! 😦

„Ne može više da se gradi po gradskim parkovima i gde kome padne na um. Zgrade u staroj Francuskoj koloniji biće jednobojne, niko ih ne sme rušiti, niti dograđivati. Po novom projektu u taj deo grada investiraće se 150 miliona dinara. Bor mora da dobije izgled savremenog grada koji će u Srbiji služiti za primer“rekao je pre više meseci Nebojša Videnović, predsednik Opštine Bor.

Verujete u ovu rečenicu? Nemojte, slike govore drugačije!

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Advertisements

One comment on “Nestaje francuska arhitektura u Boru

  1. jako tesko viditi ovakav pogled….. jer 1975 god. sam diplomirao i setim svaki lepi trenutak tamo gde je bilo rudarsko-metalurski fakultet…… sada zivim u Jordanu – sredni istok- …….. ali jos uvek osecam da srce mi je tamo u Boru.
    Veliki pozdrav svima u Boru

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s