Top 10 turističkih atrakcija u Boru


U narednom delu pročitaćete članak jednog blogera, koga je Bor inspirisao da napravi listu „Top 10 turističkih atrakcija“ naše opštine.

Mnoge od vas će naslov zasmejati, jer o Boru već imate projektovanu sliku u glavi a ona podrazumeva sivilo, zagađenost i slično.

Nadam se da će vam ovaj tekst dokazati koliko niste u pravu (za šta su krivi mediji koji šalju takve slike) i, šta više, naterati vas da posetite Bor i mesta sa ove liste.

Voleo bih da svoja mišljenja podelite u komentarima, i date svoje predloge za ovu listu :

10. Zoološki vrt

Za početak sam izabrao Zoološki vrt, koji je najmlađa atrakcija u Boru i sasvim sigurno najzanimljivija najmlađoj populaciji, mada ga i sam često posećujem :) . Nalazi se u samom gradu, sa uređenim parkingom, kafićem i još nekim dodatnim pratećim sadržajima. Zoološki vrt Bor otvoren je 23. novembra 2011. godine, čime je Bor, pored Beograda, Jagodine, i Subotice (Palić), četvrti grad u Srbiji koji ima zoološki vrt.

zoološki vrt bor

Ovo je ujedno i jedini zoološki vrt u istočnoj Srbiji. Tigar, beli lav, sibirski kozorog, lame, medvedi, vuk, labud, majmuni, jelen, kojot, antilopa, poni, zebra, nojevi, razne egzotične ptice, berberske ovce, zmije, krokodil, ptice učiniće da vam nešto više od sat vremena dosta brzo prođe, a cena karte od 100 dinara je dosta pristupačna. 

Zoološki vrt Bor

Često se postavljaju pitanja koliko je ovaj Zoološki vrt rentabilan, kao i da li je morao biti izgrađen baš u gradu, ali o tome sada ne želim da pišem :) .

9. Veliki i Mali Krš

Veliki Krš je planinski prostor koji se diže do visine od 1.148 m, a nalazi se desetak kilometara severozapadno od Bora, zapadno od puta Bor – Gornjane. Mali Krš nastavlja se na Veliki Krš u pravcu severa. Najviši vrh je Garvan (929 m). Dugačak je 6 km i širok do 2 km. Ovo je jedna od omiljenih trasa za bicikliste iz čitave Evrope, a pejzaži su neverovatni.

Veliki i Mali Krš

8. Površinski kop

Uvek gledam da ljude koji nikada nisu bili u Boru, odvedem da vide površinski kop. Od pre par godina je uređen vidikovac pa je sada mnogo bezbednije prići najvećoj i najdubljoj veštačkoj rupi u Evropi. Reakcije ljudi su uvek u fazonu: auuuu čoveče! :) .

Površinski kop u Boru

7. Samar prerast i Dubašnica

Prerasti su poslednji ostaci nekadašnjih pećina, a manifestuju se kao veličanstvene kamene kapije. Prerasti predstavljaju geomorfološke fenomene. Stajati ispod ovih kamenih kapija izvanredan je osećaj. Počinjete da shvatate koliko ste mali, ali i prolazni u poređenju sa tim stenovitim džinovima. U Istočnoj Srbiji ovih prerasti ima zaista dosta i to je zaista nešto neverovatno, i treba ih sve videti! U okolini Bora nalazi se Samar prerast, na planini Dubašnici, i predstavlja ostatak nekadašnje pećine duge 1800 metara.

Samar prerast

Stotinak metara uzvodno nalazi se i mala pećina koja je deo istog nekadašnjeg pećinskog sistema a koju možete i sami istražiti sa nekoliko dobrih lampi. Doživećete pravu avanturu!

6. Kafić „Jama“

Jeste li nekada popili kafu na 400 metara ispod zemlje? Dođite u Bor i saznajte nešto o jamskom iskopavanju bakra dok ispijate kaficu u utrobi zemljine kore :) . Kafić se, nažalost, ne može posetiti vikendom a za ostale dane je potrebna najava i morate ići kao grupa.

kafe jama bor

5. Brestovačka banja

Brestovačka banja nosi epitet „Dvorske banje“ (jedna od tri u Srbiji) jer su u njoj boravile i podigle svoja zdanja obe srpske kraljevske dinastije – Konak kneza Miloša (Obrenovića) i Knežev dvorac(Aleksandra Karađorđevića). Po lekovitosti banja je bila poznata još za vreme Rimljana a sistematizovano banjsko lečenje počinje u 19. veku.

Brestocačka banja

Banja je mala, ali simpatična, i ne treba je nikako zaobići. Idealna je makar za šetnju i ručak. Međutim, u banji su primarni vazduh (banja je okružena stoletnim bukvama i borovima) i termomineralne vode, koje vam sasvim sigurno mogu pomoći ako imate probleme vezane za lečenje oboljenja kičmenog stuba mišića, kostiju, kože i zglobova.

Brestocačka banja

Bаnjske vode pomаžu i u lečenju opšte iscrpljenosti orgаnizmа, posledicа povredа, reume, bolesti nervnog sistemа, zаpаljenjа ženskih polnih orgаnа, oboljenjа perifernih krvnih sudovа. Čitao sam mnoge stare zapise koji predstavljaju svedočanstva uspešnih lečenja, a ove vode su pomogle i nekim članovima moje porodice.

4. Planina Stol

Stol je jedan od najlepših vidikovaca u ovom delu Srbije. Vrh se nalazi na 1.155 metaranadmorske visine, i pri vedrom vremenu može se videti Dunav. Stol je sa jedne strane izuzetno strm i stenovit, dok sa druge ima pad od 40 stepeni, što ga čini idealnim za osvajanje, ali i alipinističke aktivnosti. U podnožju Stola nalazi se predivno jezerce, a tu je smešten i planinarski dom. Naročito je sve privlačno u proleće kada sve ozeleni i cveta, ili u jesen, kada Stol odlikuje neverovatan kolorit.

Planina Stol

3. Zlotske pećine

Nedaleko od sela Zlot, kod Bora, nalazi se ogroman pećinski sistem, jedan od najvećih u Evropi. Tom sistemu pripada desetinak pećina i jama, a najpoznatije su Lazareva pećina i Vernjikica (i najistraženije).

Lazareva pećina

Lazareva je uređena za posetioce, i uz najavu je možete obići po ceni od 200 dinara. Po mnogim istraživanjima Vernjikica je jedna od najlepših pećina Evrope, ali je još uvek neuređena za posete.

lazareva pećina

2. Borsko jezero i Crni Vrh

Borsko jezero je veštačko jezero nastalo 1959. godine podizanjem brane i akomulacijom voda rečice Valja Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh sa čijih se čistih planinskih izvora jezero napaja vodom. Sezona kupanja traje i preko dva meseca, što je u poređenju sa nekim ostalim jezerima dosta dug period. Obala jezera je razuđena, ima dosta zaliva, koji su sjajni kada se otisnete čamcem ili želite da se sklonite od svega zabacite udicu.

borsko jezero

Malo je poznato da se iznad Borskog jezera izdiže vulkanska kupa Tilva Njagra. Jako puno volim jedan svoj ritual, kada otplivam do susedne obale i nazad, zavalim se u leželjku, nazdravim sa prijateljima i čvareći se na suncu gledamo u vulkan iz doba Paleolita ;) .

Prošle godine je renoviran hotel „Jezero“ koji sada pruža mnogo raznovrsnih mogućnosti za sadržajniji boravak. Idealno je mesto za konferencije i organizovanje različitih dešavanja. Tu je i odlično opremljen kamp, ima nekoliko plaža i ugostiteljskih objekata. Tereni za sportove su renovirani (osim velikog fudbalskog za sada) i zajedno sa terenima na Savači (odmaralište) predstavljaju odlično mesto za pripreme sportista.

borsko jezero

Jezeru sam pridodao Crni Vrh jer će ova planina biti komplementarna atrakcija jezeru u zimskom periodu. Na Crnom Vrhu je ponovo osposobljena ski staza, instalirane su žičare i prethodne sezone je bilo skijaša. Za naredno sezonu se najavljuju veći planovi – topovi za veštačko osnežavanje, novi sadržaji, i žičara koja će povezati skijalište sa hotelom jezero. Videćemo šta će od svega biti ali Crni Vrh treba imati u vidu.

1. Lazarev kanjon

Po meni, definitivno atrakcija broj 1 u borskoj opštini. Treba ga videti i doživeti na različite načine. Jedan je da prođete kroz kanjon, a drugi može biti da se usponom na Malinik spustite potom do same ivice kanjona. Ovaj kanjon deluje toliko moćno i impresivno, da to niti jedna moja rečenica ne može opisati. To jednostavno morate videti.

lazarev kanjon

Lazarev kanjon spada u red najtipičnijih i najneprohodnijih kanjona u Srbiji. Kanjon je dug oko 4.5 km, a dubok do 350 m s leve strane i preko 500 m s desne strane, ispod Malinika. Najmanja širina rečnog korita (i kanjona) iznosi 3-4 m. Na čitavoj dužini kanjona ne postoji ni jedna pešačka staza niti uopšte ima mogućnosti da se siđe ili izađe iz kanjona. Strane kanjona su vrlo strme, najčešće vertikalne.

Ovakav, tipski kanjon, sa vertikalnim stenovitim stranama, malom širinom na dnu od nekoliko metara, netaknutim ekosistemom je dosta retka pojava, i turistički izuzetno atraktivna. Ali, to nije sve. Lazarev kanjon je izgradila Lazareva reka. Lazareva reka nastaje sastavljanjem tri reke: Demizlok, Mikulj i Vej. E sada, svaka od ove tri reke, izgradila je svoj kanjon kojim otiče do mesta na kome nastaje Lazareva reka i svaki od tih kanjona ima strme stenovite strane i malu širinu pri dnu, samo što su nešto strane niže i dužina im je kraća u poređenju sa Lazarevim kanjonom. Dakle, ovde govorimo o, da tako kažem, sistemu kanjona. Tu se nalazi čak 4 neverovatnih kanjona, na tako malom prostoru!

lazarev kanjon

Celokupan prostor oko Lazarevog kanjona i Zlotskih pećina je odlično markiran i obeležen. Da li ćete se upustiti u ekstremniji prolazak kanjonom ili u posmatranje sa ivice, na vama je, ali ovo morate doživeti. Ovo preporučujem i Boranima, jer ih 95% nema pojma šta je i kakav je Lazarev kanjon.

Šta još treba videti u Boru a nije na listi?

Francuska arhitektura u starom delu Bora može mnogima biti interesantna. Ne treba propusititsportsko-rekreativni centar „Mladost“ koji nudi zatvorene i otvorene bazene (među najlepšim u zemlji), teniske terene (zatvorene i otvorene), terene za ostale sportove, dve hale, skejt park, aqua parkić, teretanu, i ostalo… Nedaleko je i karting staza.

Treba posetiti i Dom kulture (gde se nalazi i Turistička organizacija Bora) i Muzej rudarstva i metalurgije, koji predstavlja jedini muzej u Evropi sa tom tematikom.

dom kulture bor

Nemojte nikako zaboraviti da slikate pored Dampera ;)

damper u boru

Ako idete prema Stolu nemojte zaobići sela Krivelj, Gornjane i Bučje. Ukoliko idete prema Borskom jezeru, pre jezera, iz pravca Bora, možete posetiti ribnjak i kupiti svežu pastrmku. A jeste li znali da Bor poseduje i aerodrom? :)

U okolini Bora se može videti još zaista puno toga, ali dođite i istražite sami. Za sve što vam je potrebno, slobodno me kontaktirajte, dostaviću vam potrebne informacije i pomoći oko svega. Možete kontaktirati i Turističku organizaciju Bora. Sve o Boru i okolini možete pronaći i OVDE.

Da li i dalje imate istu sliku o Boru? Šta biste vi dodali na ovu listu? Hoćete li posetiti Bor? :)

(turizamiputovanja.com, Milan Stojković)

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s