Borani oduševljeni predstavom „Govorna mana“


Protekle nedeje je u sali Muzičke škole u Boru odigrana predstava Narodnog pozorišta iz Beograda „Govorna mana“, koja na veoma crn i satiričan način oslikava društveni sitem u kome živimo.

Govorna mana

 U prepunoj sali Muzičke škole “Miodrag Vasiljević”, izveden je komad “Govorna mana”, prema tekstu  Gorana Markovića, a u režiji Milana Karadžića.

Tekst ove predstave na veoma karakterističan način oslikava današnji društveni sistem u kome su prikazana dva sveta: svet bahatih, polupismenih i veoma bogatih na jednoj strani i svet ubogih intelektualca i umetnika, koji zavise od ovih prvih.

Crna komedija, kako slobodno možemo nazvati ovu dramu, odigrana je prvi put devedesetih godina prošlog veka, kada je pokupila čak tri Sterijine nagrade. To da se ova predstava i dan danas izvodi, dovoljno govori da se stanje u kulturi veoma malo promenilo.

Glavne uloge poverene su Predragu Ejdusu, glumcu koji tumači lik glumca i profesora Mišela, Nebojši Dugaliću, koji svojim likom nepismenog, politčki angažovanog čoveka, oličava društvo u kome živimo i Isidori Minić, koja likom dočarava glumicu, duboko nesretnu, jer ne poznaje nikog ko bi joj preko veze sredio veće uloge u pozorištu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s