Kada će Bor postati grad?


U Boru gotovo na svakim izborima političke partije najavljuju kako ćemo uskoro pod njihovom vlašću dobiti taj dugo očekivani status grada. Međutim, već godinama Bor nikako da postane grad. Imamo potencijala, imamo infrastrukturu, a još uvek se vodimo kao opština! Zašto?

Urbanizacija Bora

Urbanizacija Bora

Bor je rudarski i industrijski grad, a na njegovoj teritoriji nalazi se jedan od najvećih rudnika bakra u Evropi. Celokupna infrastruktura grada uređena je u pravom gradskom maniru.

Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji RS, grad je teritorijalna jedinica koja predstavlja ekonomski, administrativni, geografski i kulturni centar šireg područja i ima više od 100.000 stanovnika. Posebni su slučajevi kada postoje određeni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi, te se tada može utvrditi da je grad i teritorijalna jedinica koja ima manje od 100.000 stanovnika. 

Ako pogledamo Bor, koji geografski gledano jeste grad, on itekako  zaslužuje da bude i administrativno. Naime, posebni ekonomski, industrijski i urbani razlozi mu to u mnogome omogućavaju. Čak 90% toplificiranih stanova, kompletna vodovodna, kanalizaciona i putna infrastruktura su činjenice sa kojima se ne može pohvaliti baš svako mesto u Srbiji.

Kao grad, Bor bi morao da obrazuje komunalnu policiju, što i nije tako loše, kao i da osnuje svoje opštine (Zlot i Krivelj, kao najpodesnije).

Postavlja se pitanje gde je zapelo i zašto se o tome u javnosti malo govori. Hoće li sadašnja vlast ispuniti obećanje i hoćemo li dobiti taj dugo očekivani status grada koji je Zaječar, inače u mnogome manje ekonomski važniji i urbanizovaniji od Bora, već dobio?

Advertisements

4 comments on “Kada će Bor postati grad?

  1. DRAGO MI JE DA STE IPAK PODRZALI I STAVILI NA DNEVNI RED PRAVU TEMU. O KOJOJ SAM MNOGO TOGA NAPISAO I NA VASEM I NA PORTALU BORO30.NET…STO JE NARAVNO SVIMA LAKO DA PROVERE…..KAO STO JE SADA, U TOJ ISTOJ PROVERI ,POTPUNO I VIDLJIV I TOTALNI TAJAC I TOTALNA NEMOST,I U GRADU I NA OBA OVA PORTALA….O OVOJ TEMI.NIJE BILO NI JEDNOG JEDINOG KOMENTARA,NI SLAGANJA NI NESLAGANJA…SAMO CITANJE I I POTPUNI TAJAC….ALI NIKADA NISAM NI SUMLJAO DA CE BALON PUCI…..JER TREBA POZNAVATI BORANE….I SADA NEMA NAZAD… SADA IDE LAVINA I NEMA VISE PREPREKA KOJE CE ZAUSTAVITI PROCES…JER I TO SU BORANI….BOR CE BITI….GRAD BOR.TACKA.NAJSRDACNIJI POZDRAV VAMA I SVIM BORANIMA,….NARAVNO,POSEBAN POZDRAV PLUS..STARIM BORANIMA . ,MIRKOV SIN ,NIKOLIN SINOVAC,DUSANOV UNUK… NENAD COLOVIC .BANOVO BRDA BEOGRAD

    • Trudimo se medijski da podstaknemo sadašnju vlast da uradi nešto po tom pitanju. Nadamo se da će predizborno obećanje biti ispunjeno do kraja mandata sadašnje borske vlasti. Hvala Vam na komentaru…

  2. Svaka Vam cast,ne samo na tome sto ste PRVI borski medij koji je OTVORIO PRICU svojim SOPSTVENIM I AUTONOMNIM clankom o temi Grad Bor….nego ste i PRVI borski medij koji je KRISTALNO JASNO I JAVNO PRED BORANIMA ISKAZAO SVOJ STAV O TOM PITANJU…..Na cemu Vam DUPLO svaka cast. Naravno, svi znamo da tema NE SME sada biti ostavljena sa strane, vec se o njoj DINAMICNO I NEPRESTANO ,kroz medije,neposredno pred Boranima, moraju izjasnjavati sami gradjani Bora…. a posebno javno funkcioneri lokalne vlasti,i to neposredno , konkretno i licno……KROZ SAME SEBE , kroz svoj neprekidan i aktivan pristup temi , svoj STAV o ovom pitanju treba da SVIMA nama pokazu i SVI OSTALI borski mediji.

  3. Najpodesnije tehnicki najpodesnije je da se osnuje GRADSKA OPSTINA NOVI BOR,kao sto je to npr,Novi Beograd,koja bi obuhvatala Novi gradski i sav prostor od Nove trznice DO Brestovacke Banje, ukljucujuci i Banju….Time su svi tehnicki uslovi VISE nego ISPUNJENI… TO TEHNICKO PITANJE JE ULTRA EFIKASNO I BRZO ZAVRSENO…. …I BOR JE GRAD BOR.. .Srdacan pozdrav .

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s