O Boru

Grad Bor je jedan od najmlađih gradova u čitavoj Srbiji. Sa svojom modernom arhitekturom i urbanošću zauzima veoma važno mesto u evropskoj modernoj gradnji.

Bor iz aviona

Kao takav, Bor danas poseduje više desetina modernih stambenih blokova, 5 kružnih tokova, amfiteatar, dva savremena bioskopa, muzičku školu sa pozorišnom salom, sportski centar za male i velike sportove, gradski bazen (jedan od najboljih u Srbiji), kao i veliki broj parkova, galerija i muzeja. Ovo je samo delić svega što grad poseduje, pa tako zaključujemo da sam grad predstavlja jednu turističku atrakciju.

Borski bazeni

Veliku atraktivnost u Boru predstavljaju i stare francuske kuće, nastale u vreme otvaranja Rudnika Bakra Bor. Naime, rudnik su otvorili Francuzi i u njemu bili prvi radnici. Kako nisu imali prenoćište, u Boru, koji je tada predstavljao jedno maleno selo, počele su da se grade francuske kuće i zgrade i time krenule da pišu istoriju dugu stotinama godina.

Nаselje Bor je nаstаlo uz rudnik bаkrа koji je 1903. godine otvorio Đorđe Vаjfert. Od tаdа Bor počinje nаglo dа se rаzvijа i rаste. U periodu od 1933. do 1940. godine Bor je dobio novo nаselje, Novа (Južnа) kolonijа, podignutа je bolnicа i novа školа, а rudnik je prerаstаo u jedаn od nаjvećih u Evropi. Stаtus grаdа Bor je dobio tek nаkon Drugog svetskog rаtа, 30. mаjа 1947. godine kаdа je imаo 11.000 stаnovnikа, dok dаnаs broji oko 40.000 sа dvаdesetаk nаcijа.

hro-bor

Iako, fabrike RTB-a Bor po svemu sudeći u vazduh izbacuju velike količine dima sa štetnim sastojcima po ljudsko zdravlje, okolina oko Bora je zaista nedirnuta i predivna.

Naime, tu je Brestovačka banja, banja sa veoma lekovitom vodom koja pogoduje lečenju i rehabilitaciji, kao i oporavku i odmoru i zdravih gostiju.

Brestovačka banja

Pored Brestovačke banje, još jedan biser borske opštine jeste i Borsko jezero, koje se nalazi na petnaestak kilometara od Bora. Sa svojom nedirnutom i nezagadjenom prirodom ovo jezero iz godine u godinu privlači sve više posetilaca.

Borsko jezero

Inače, jezero se nalazi u podnožju planine Crni Vrh, koja u vreme zime ima veću debljinu snežnog pokrivača od nekih najatraktivnijih srpskih planina.

Crni vrh

Naime, glavni faktor nezagađene prirode u okolini Bora jesu vetrovi, koji dim usmeravaju na sasvim drugu stranu i time štite da se ogromna prostranstva prirodnog dobra ne zagade i ne unište.

Kao možda i najveću atrakciju u borskom rejonu bismo mogli navesti i površinski kop Veliki Krivelj, jedan od najvećih u Evropi, a otvoren 1979. godine. Od 1983. godine do danas otkopano je oko 194,6 miliona tona rude sa ogromnom zaradom, te se slobodno može reći da je ovaj kop I dan danas itekako rentabilan.

Kriveljski kop

10 comments on “O Boru

  1. Dušane, hvala ti puno na pohvalama. Tvoj blog je izuzetno dobar, slikovit i privukao je moju pažnju. Želim ti da bude što posećeniji i samo tako nastavi. Pozdrav

    • Pozdrav Nebojša, u pitanju je blog koji vodim i uređujem ja sam. Blog se inače bazira na vestima iz grada Bora, zanimljivostima, kritikama prema nečemu što je loše u gradu, ali i nekim smešnim stvarima poput članka o NLO-u u Boru. Nema ovaj blog veze sa skupštinom grada.

  2. pozdrav gradbor, pitanje jedno jer ste imali neke postove od 2013 jer vidim da ovde nema nista. Sto se tice zamerki tj kritikama u kojoj meri mozemo biti kreativni tj da ne budemo cenzurisani.

    • Poštovani, sve što ne prelazi neke granice normalnosti i kulture dozvoljeno je. To znači da bilo čija mišljenja neće biti uskraćena ako kao takva ne sadrže bilo kakvu vulgarnu ili sličnu konotaciju. Imali smo veću pauzu, pa zbog toga tekstove u navedenom periodu niste mogli pronaći. Pozdrav

Postavi komentar